Medische tips
Elke Zabel
Medische tips
11/26/2014
1 min
0

Oorproblemen bij Honden: Tips voor Gezonde en Schone Oren

11/26/2014
1 min
0


 Oorproblemen bij honden komen helaas steeds vaker voor, vooral bij honden met hangende oren. Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals bacteriën, gisten, schimmels, oormijt of overmatige haargroei in de gehoorgang. In deze blogpost delen we nuttige informatie en tips om de oren van je hond gezond en schoon te houden. Daarnaast bespreken we ook een belangrijk aspect tijdens de trimbehandeling: het knippen of scheren van haren uit de oren in plaats van ze te plukken, wat beter is voor de gezondheid van de ogen.

Oorontsteking en het belang van goede reiniging: Het komt vaak voor dat honden last hebben van vieze, natte en stinkende oren, wat meestal wijst op een oorontsteking. Wanneer dit in de trimsalon wordt geconstateerd, is het verstandig om de oren schoon te maken en te laten plukken, gevolgd door het aanbrengen van speciaal poeder om de ontsteking te verhelpen. Door het verwijderen van haar uit de oren kan het oor beter ventileren en wordt de kans op ontstekingen verminderd. Na twee weken kan een vervolgafspraak worden gemaakt om te controleren of het oor verbeterd is en om eventueel achtergebleven vuil en haren te verwijderen.

Oormijt en het belang van een otoscoop: In de trimsalon komen we ook regelmatig oormijt tegen, wat resulteert in vieze en stinkende oren met droge, korrelige oorsmeer. Deze aandoening kan vaak effectief worden behandeld met een zalf of pipetje voorgeschreven door een dierenarts. Het verschil tussen oormijt en een oorontsteking kan lastig zijn om met het blote oog te zien. Daarom maak ik gebruik van een otoscoop, waarmee ik beter kan beoordelen wat er precies aan de hand is. In gevallen waarin medische behandeling nodig is, adviseer ik de eigenaar om een dierenarts te raadplegen. Als het binnen mijn expertise valt, kan ik de hond zelf behandelen.

Conclusie: Het is essentieel om de oren van je hond regelmatig te controleren en te reinigen om problemen zoals oorontstekingen en oormijt te voorkomen. Vergeet niet dat het knippen of scheren van haren uit de oren tijdens een trimbehandeling beter is voor de gezondheid van de oren. Als eigenaar kun je ook een belangrijke rol spelen door de oren van je hond schoon en gezond te houden. Raadpleeg altijd een professional of een dierenarts als je twijfelt over de gezondheid van de oren van je trouwe metgezel.

Reacties
Categorieën