Modellen en rassen
Elke Zabel
Modellen en rassen
12/17/2014
1 min
0

De Uitdagingen en Verzorging van de Plukvacht bij Ruwharige Honden

12/17/2014
1 min
0

Ruwharige honden hebben een unieke vachtstructuur die bekend staat als de plukvacht. Deze vacht bestaat uit een zachte, dikke onderwol en draadachtige dekharen die de ruwe bovenste laag vormen. Deze combinatie biedt bescherming tegen weersomstandigheden en schade. Echter, het onderhouden van een plukvacht kan een uitdaging zijn en vereist de juiste kennis en zorg. In deze blogpost bespreken we de verzorging van de plukvacht en waarom regelmatige trimsalonbezoeken essentieel zijn.

De Uitdagingen van de Plukvacht:

Een plukvacht is een van de meest uitdagende vachttypes om te onderhouden. Het vergt veel zorg en aandacht om de vacht gezond te houden en problemen zoals klitten, huidirritatie en infecties te voorkomen. De unieke structuur van de plukvacht maakt regelmatige verzorging noodzakelijk.

Bezoek aan de Trimsalon:

Bij een bezoek aan de trimsalon wordt eerst beoordeeld of de hond plukrijp is. Dit betekent dat de dekharen los genoeg zitten om ze met kleine plukjes tegelijk te verwijderen. De loszittende dekharen worden verwijderd, waardoor alleen de onderwol overblijft. Het plukken van de vacht zorgt ervoor dat er na de trimbeurt nieuwe dekharen groeien.

Stripvacht-techniek:

Een andere techniek die gebruikt wordt bij de plukvacht is de stripvacht. Hierbij worden slechts de helft van de dekharen weggeplukt, waardoor er een laag onderwol en een laag dekharen overblijft. Bij de volgende trimbeurt worden de nieuwe, kortere dekharen samen met de oude dekharen weggeplukt. Dit zorgt ervoor dat er altijd twee lagen haar overblijven.

Belang van Reguliere Trimsalonbezoeken:

Het is belangrijk om te weten dat bij een stripvacht de hond de trimsalon verlaat met een dubbele vacht en niet alleen met onderwol. Er blijft altijd een laag dekharen achter, waardoor de hond er nog enigszins langharig uitziet. Reguliere trimsalonbezoeken zijn essentieel om de gezondheid van de hond te waarborgen.

Onderhoud van de Vacht:

Om de stripvacht in stand te houden, is het verstandig om elke 3 maanden naar de trimsalon te gaan. Honden met een plukvacht kunnen om de 6 maanden naar de trimsalon gaan om hun vacht te laten behandelen en gezond te houden. Het regelmatig onderhouden van de vacht is belangrijk om huidproblemen en infecties te voorkomen. Een gezonde en goed verzorgde vacht draagt bij aan het welzijn en de levenskwaliteit van de hond.

Conclusie:

De plukvacht bij ruwharige honden is een uitdagend vachtype dat speciale zorg vereist. Het behouden van een gezonde plukvacht vergt regelmatige trimsalonbezoeken en aandacht voor het verwijderen van loszittende dekharen. Door de juiste verzorging te bieden, kan de plukvacht van je hond mooi en gezond blijven, waardoor het welzijn van je trouwe viervoeter wordt bevorderd. Vergeet dus niet om regelmatig naar de trimsalon te gaan en de vacht van je hond goed te onderhouden!

Reacties
Categorieën