Plukvacht

Wat is een plukvacht?

De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een  zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht.
Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .

Behandeling in de trimsalon

Er word altijd eerst gekeken of de hond plukrijp is. Een plukhond kan dus alleen geplukt worden als de dekharen goed los zitten.
Bij plukken worden loszittende dekharen van ruwharige honden verwijderd.
De dekharen worden met kleine plukjes tegelijk verwijderd zodat uiteindelijk alleen de onderwol over blijft. Bij het plukken worden vaak alle dekharen verwijderd.

Als de hond in een stripvacht word gezet betekend dat  slechts de helft van de dekharen weggeplukt worden. Het resultaat is dat er een laag onderwol en een laag dekharen overblijft.plukvacht fox terrier
Na de trimbeurt beginnen er nieuwe dekharen te groeien. Bij de volgende trimbeurt worden de lange (oude) dekharen die bij de vorige trimbeurt zijn blijven zitten weggeplukt. Nu blijft wederom de onderwol achter samen met de nieuwe (kortere) dekharen die zijn gaan groeien na de eerste trimbeurt. Er blijven ook na de tweede trimbeurt dus 2 lagen haar staan. Bij een stripvacht verlaat een hond de trimsalon dus met een dubbele vacht en nooit alleen met onderwol. De hond ziet er nog enigszins lang uit doordat een deel van de dekharen achterblijven.

Wanneer moet ik naar de Trimsalon?

Om een stripvacht in stand te houden is het verstandig  om iedere 3 maanden naar de trimsalon te gaan. Honden met een plukvacht  mogen om de 6 maanden naar de trimsalon.Pluk vacht 2015-02-10 13.02.09

Over de schrijver
Elke is de eigenaar en het gezicht van Animaren trimsalon. Elke heeft 4 jaar dierverzorging gestudeerd en hiervan 3 jaar stage gelopen in een trimsalon. In 2014 Animaren na een grote verbouwing geopend. Nog steeds volgt Elke regelmatig cursussen en workshops om haar kennis en vaardigheden te vergroten. Zo heeft ze ondanks de cursus hondenmassage afgerond, hierdoor is het makkelijk om de hond ook tijdens de behandeling zo rustig mogelijk te laten zijn.
Reactie plaatsen