Sneeuw en hondenpoten

Het sneeuwt! Geweldig voor de honden kunnen ze lekker gek doen. Maar pas wel op met pekel (strooi zout) dat word gestrooit. Voor honden kan dit heel schadelijk zijn. Hier een aantal tips

Sneeuw tussen de voetzolen

Als de hond buiten loopt kan er sneeuw tussen de voetzooltjes blijven plakken. Deze vormen dan ijsballetjes in de voetzolen van de hond

Door deze ijsballetjes kan lopen voor de hond pijnlijk en soms zelfs onmogelijk worden. Het verwijderen van deze ijsballetjes is voor de hond heel pijnlijk omdat deze kei hard zijn.

Hoe voorkom je sneeuw tussen de voetzolen

  • Smeer voordat je gaat wandelen met de hond in de sneeuw de voetzolen van de hond goed in met vaseline of wax voor honden poten.
  • Spoel en droog de poten van de hond bij thuiskomst goed af en verwijder de ijsballetjes uit de pootjes.
  • Knip lange haren tussen de tenen weg zodat er geen ijsklontjes tussenkomen.
  • Probeer wegen waar gestrooid is te vermijden.
  • Wees voorzichtig bij dichtgevroren waterplassen: op sommige plekken is het ijs nog erg dun en bestaat er gevaar op doorzakken.
  • Voor langere wandelingen zijn hondenschoentjes of sokjes het beste advies. Ze houden de poten droog en de spieren warm! Bovendien wordt de hond meteen beschermd tegen verwondingen. Deze kunnen sneller optreden  door een bevroren ondergrond. Een goed alternatief zijn babyschoentjes of sokjes, deze zijn vaak goedkoper en net zo effectief.
  • Iedereen weet wat pekel aanricht bij auto’s e.d. De voetzolen van de hond lijden er ook van. Door de sneeuw komen er kloofjes tussen de voetzolen van de hond. De pekel werkt hier op in, met een nare irritatie aan de poten als gevolg.
  • Pekelzout blijft aan de poten van de hond zitten. Als de hond zijn pootjes schoon likt krijgt hij pekelzout binnen, dit kan zoutvergiftiging veroorzaken en ernstige gevolgen hebben.

Als je hond al last heeft van zijn poten dan helpt het om  regelmatig een goede zalf of ontsmettingsmiddel te gebruiken. Om te voorkomen dat het dier alles er meteen weer af likt, kun je proberen het af te leiden door bijvoorbeeld een bot te geven.’

Heb je aanvullende tips? Of wil je vertellen wat je eigen ervaring is? Laat gerust een reactie achter.

Over de schrijver
Elke is de eigenaar en het gezicht van Animaren trimsalon. Elke heeft 4 jaar dierverzorging gestudeerd en hiervan 3 jaar stage gelopen in een trimsalon. In 2014 Animaren na een grote verbouwing geopend. Nog steeds volgt Elke regelmatig cursussen en workshops om haar kennis en vaardigheden te vergroten. Zo heeft ze ondanks de cursus hondenmassage afgerond, hierdoor is het makkelijk om de hond ook tijdens de behandeling zo rustig mogelijk te laten zijn.
Reactie plaatsen